De mest pittoreska platserna i Sverige

Många väljer av olika orsaker att semestra hemma istället för att åka utomlands. Vårt land har otroligt mycket att erbjuda med allt från vackra sjöar och vildmarksnatur till pittoreska små städer med gemytliga caféer och trevliga butiker att besöka. Här ger vi tips på några platser från norr till söder i vårt avlånga land som är värda ett besök. Sverige är fantastiskt och det finns mycket att upptäcka både för barn och vuxna.

Göteborg är som gjort för en sommarsemester. Förutom Liseberg och flera museum rekommenderas en tur i skärgården. Ta en båt ut till någon av de bilfria öarna, hyr en cykel och åk på upptäcktsfärd. Ett besök på ön Källö-Knippla är ett tips. Här kan ni äta färsk fisk, ta en fika eller shoppa från lokala hantverkare och konstnärer. Det finns flera härliga badplatser där du kan bada från klippor.

Dalarna – det mest pittoreska i Sverige

De mest pittoreska platserna i Sverige

Inget är väl mer svenskt än just Dalarna och här finns otroligt många utflyktsmål för hela familjen. Att besöka Nusnäs för att se tillverkningen av dalahästar är ett måste. Kurbitsmålningarna som pryder allt från gamla telefonkiosker till väggbonader är nog bland det mest genuina svenska man kan tänka sig. Besök Carl Larsson gården i Sundborn utanför Falun för att få en inblick i hemmet där han bodde med sin familj.

Hälsingland gränsar till Dalarna och även här finns en hel del att upptäcka. Världsarven hälsingegårdarna är väl värda ett besök och sommartid vimlar det av gemytliga sommarcaféer runt om i landskapet. Passa på att besök gårdsauktioner som arrangeras på flera ställen. Ett tips är också att besöka Svedbovallens fäbod i den pittoreska byn Järvsö. Olika aktiviteter anordnas för hela familjen och man kan också själv få prova på både kvällsmjölkning och fäbodslöjd.

Gammelstads kyrkstad är en av de mest pittoreska ställena man kan hitta i Sverige. Det är den bäst bevarade kyrkstan i vårt land och består av gamla kvarter med 408 stugor. Kyrkstaden finns med på UNESCOs världsarvslista. Året om arrangeras olika aktiviteter här och du kan till och med handla i en gammal lanthandel där du förflyttas till 40-talet. Sommartid finns även djur från en bondgård här, till de besökande barnens glädje.