Var i Sverige finns det bästa fisket?

Svenskarna är ett naturälskande folk, och det sägs dessutom att omkring två miljoner av oss fiskar någon gång varje år. Även turister från bland annat Tyskland har upptäckt Sveriges fina fiskevatten. Men, var ska du bege dig för att hitta de bästa fiskevattnen? Det beror självklart på vad du är ute efter, hur äventyrlig du är samt vilken erfarenhet du har. Generellt kan sägas att du sällan behöver åka långt för att fiska i Sverige.

Stockholm är nog en av de få huvudstäder där du ägna dig åt fiske. Vid Mälaren kan du dra upp både gös, gädda, ål och abborre. I Saltsjön finns samma fiskar som i Mälaren men även strömming, sik och havsöring. I allmänt vatten och så kallat frivatten får du lov att fiska med fritt handredskapsfiske. I sjöar och med andra fiskemetoder krävs det att du skaffar ett giltigt fiskekort.

Fiske i norra Sverige

Var i Sverige finns det bästa fisket?

Jämtland har många fina fiskevatten för både sport- och fritidsfiskaren. Storsjön i Östersund är Sveriges femte största sjö och omges av både skog och fjäll. Här finns omkring 20 olika fiskarter, bland annat harr, öring, abborre och sik. Handredskapsfiske är fritt från land men om du använder båt eller andra fiskemetoder krävs fiskekort. Sjön består av fyra olika fiskevårdsområden och det går att skaffa fiskekort som är gemensamt för dem alla.

Funäsdalen sägs ha fler fiskevatten än fiskare. Här kan du välja mellan att fiska i sjöar, åar, bäckar och tjärnar. Valmöjligheterna är många och det finns vatten som lämpar sig för nybörjare men också ställen som passar bättre för extremfiskaren. Vilken av alla de 200 fjällsjöarna ska du då välja? Sjöarna omkring Tännäs är kända för sina stora abborrar. Äventyrare kan välja området Rogen som bjuder på både harr och öring.

I Lappland kan du välja mellan 4000 sjöar och fyra älvar att fiska i. Här är det vildmarksfiske som gäller och det kan ha gått år sedan någon fiskade i sjön du väljer. Vill du vara garanterat ensam och uppleva ett fiskeäventyr utöver det vanliga ska du välja Lapplands svåråtkomliga fjällsjöar. Några tips på bra fiskevatten är Gautsträsk, Bertejaure och Sveriges djupaste insjö Hornavan. Att fiska i Hornavan ställer dock krav på både kunskap och bra redskap.